Zpověď P. Leopolda a další aktuality

31.08.2013 23:51

P. Leopold Jaroslav Jablonský, OFM byl jedním z významných postav tzv. kauzy Bezák, mj. se podílel na organizaci setkání v Hlohovci, kde jsem se s ním také setkal. Na jaře 2013 mě požádal, abych jeho dřívější vyjádření stáhl z těchto webových stránek, což jsem udělal, protože je třeba respektovat každého, i když s ním nesouhlasím. Nyní se k uplynulému roku vrací v obšírném rozhovoru, ve kterém mnohé vysvětluje a koriguje. Velmi doporučuji, protože každý, kdo poctivě hledá pravdu, prochází cestou plnou zákrutů. Rozhovor publikován zde.

Arcibiskup Ján Orosch odpovídal po své inauguraci na otázky novinářů, z nichž mnohé se týkaly arcibiskupa Bezáka a jeho kauzy. Přepis rozhovoru najdete zde.

Do Vatikánu odešel ve věci arcibiskupa Bezáka i dopis z Rakouska, kde ho podepsali mj. tři univerzitní profesoři, viz zprávu zde. Anglická verze dopisu zní: Your Holiness Pope Francis, We are very concerned that a whole year after the dismissal by Rome of Msgr. Robert Bezak, Archbishop of Trnava in Slovakia, no reasons have been given for this proceeding. Therefore, we address ourselves to your Holiness with an urgent request to personally assume this case and to restore human dignity to this person and credibility to the Church. We sign this on behalf of many Christians in Austria, neighbouring the archdiocese of Trnava, who are putting their trust in you.

Blíží se 6. září, kdy se mnozí chystají společně modlit růženec o Boží pomoc pro arcibiskupa Bezáka. K Trnavě, Bratislavě a Prievidzi se přidal Martin, konkrétně kaple Božího Milosrdenství v UNM, kde modlitba začíná v 18 h .