V nadaci POLIS a další zprávy - DOPLNĚNO + další

26.11.2013 22:54

Zřejmě poslední veřejné vystoupení arcibiskupa Bezáka na Slovensku před jeho odchodem do Itálie se uskutečnilo v neděli 24. 11. 2013 v rámci diskuze organizované nadací POLIS. Byla zde mj. představena kniha Kristovci, kde je Róbert Bezák představen mezi dvanácti osobnostmi slovenského křesťanstva. Diskuze byla přenášena online v přímém přenosu, VIDEOZÁZNAM zde. Vana Tuchyňová ji glosuje zde. Recenzi knihy Kristovci, která byla v neděli představena v Žilině, napsal Lukáš Obšitník zde.

Sochař Otmar Oliva přivezl do Trnavy výsledky své několikaleté práce - vybavení tamní katedrály, které u něj objednal arcibiskup Bezák - zpráva České televize. Vstup moderního uměleckého vyjádření do klasického prostoru je podobenstvím toho, o co odstraněný arcibiskup usiloval. Osud jeho i Olivova díla nabízí i další paralely... - další reportáž zde a zde. Starší zprávy k tomuto tématu najdete zde.

Ukázku z knihy Medzi nebom a peklom najdete na stránkách tyzden.sk.

Na otázku, jak reagovat na odvolání arcibiskupa Bezáka, se podrobně rozhovořil Anton Srholec. Videozáznam zde.

Spišská diecéze se pro server christnet.cz podrobněji vyjádřila, proč Institutu Krista Velekněze v Žakovcích zakázala použít na pomoc potřebným nabízené prostředky z vydání knihy Vyznanie.

Vyjádření pražského světícího biskupa ve prospěch arcibiskupa Bezáka si všiml server kathpress.com (v němčině, str. 9).