Slovenští biskupové ve Vatikánu AKTUALIZOVÁNO

12.11.2015 23:24

Druhý listopadový týden tráví členové Konference biskupů Slovenska v Římě na návštěvě Ad limina apostolorum, v rámci níž se mj. setkají s papežem Františkem, viz zprávu na SME.  Otázkou je, jakou měrou a hlavně v jakém duchu se dotknou případu pana arcibiskupa Bezáka, který již není členem KBS. Tlumočím prosbu ze Slovenska, abychom slovenským biskupům v modlitbě vyprošovali odvahu k pravdě.

Soukromá audience slovenských biskupů u papeže Františka se uskutečnila ve čtvrtek 12. 11., přičemž případ pana arcibiskupa Bezáka byl jedním z témat rozhovoru papeže se slovenskými biskupy. Zatímco většina zpravodajských serverů o tom přinesla jen nejasnou agenturní zprávu (např. SME), server Postoy přinesl obsáhlejší výpověď arcibiskupa Zvolenského o průběhu rozhovoru. Její celé znění publikovala česká redakce Rádia Vatikán zde.


V týdeníku Církve československé husitské vyšel koncem srpna tohoto roku zkrácený přepis rozhovoru z r. 2010 s biskupem této církve Janem Hradilem a s tehdy trnavským arcibiskupem Róbertem Bezákem (zde, s. 3-4). Je zajímavé číst slova pana arcibiskupa z perspektivy naší dnešní situace. Kéž bychom se stejně jako Jan Hus nenechali církvi znechutit a nerezignovali na úsilí o její očištění, jemuž mnozí tolik obětovali.

V sekci Kdo je Róbert Bezák byl doplněn audiozáznam pobožnosti křížové cesty, kterou arcibiskup Bezák vedl v roce 2012 nedlouho před svým odvoláním.