Premiéra filmu, bohoslužby, iniciativa Č. Budějovice

12.03.2014 07:50

Dnes (12. 3.) má premiéru a od 13. 3. se bude v kinech promítat filmový dokument režisérky Oľgy Záblackej Arcibiskup Bezák, zbohom; více o filmu a trailer na stránkách ditribuční společnosti. Další informace o filmu na facebooku, titulní píseň zdeRecenzi filmu od Margity Vanovčanové najdete na postoy.sk. Zdá se, že film může být především příležitostí k setkání s panem arcibiskupem a jeho blízkými alespoň prostřednictvím filmového plátna. Nový film i dřívější dokument Arcibiskup s lidskou tváří pocházejí ze sekulárního prostředí, takže jejich zaměření na lidský rozměr příběhu je přirozené. Kdo ví, třeba jednou vznikne příslovečné "do třetice", které se zaměří na vertikálu životního příběhu pana arcibiskupa .. Každopádně podle zprávy České televize by se měl film promítat i v ČR, a to od poloviny dubna.

Na facebooku se objevila zajímavá iniciativa z českobudějovické diecéze, jež je v současnosti bez sídelního biskupa. Skutečně nevím, co by arcibiskup Bezák na takovou případnou nabídku řekl a co by tomu řekli slovenští přátelé :)), avšak je to každopádně pěkné vyjádření důvěry. Blog autora iniciativy zde.

Na přelomu ledna a února bylo slouženo přibližně sto bohoslužeb s úmyslem za arcibiskupa Bezáka. Několik dalších je ještě před námi: