Odchod arcibiskupa Bezáka do Itálie

02.12.2013 23:07

Počátkem prosince 2013 arcibiskup Bezák opustil Slovensko a našel útočiště v klášteře redemptoristů v italském Bussolengu. Zpráva o tom vyšla např. na aktualne.sk a sme.sk, a to 6. dne v měsíci, kdy se věřící v několika slovenských městech již tradičně scházejí k modlitbě za něj a za vyřešení jeho kauzy. Peter Janků mu na rozloučenou nazpíval tuto píseň. Poslední veřejné vystoupení arcibiskupa Bezáka na Slovensku před jeho odchodem do Itálie se uskutečnilo v neděli 24. 11. 2013 v rámci diskuze organizované nadací POLIS, videozáznam zde. Vana Tuchyňová ji glosuje zde. 

Prosím, respektujme přání pana arcibiskupa a nesnažme se ho stahovat zpět za Alpy. Jeho vůli, aby další životní etapu nežil pod dohledem veřejnosti, musíme respektovat. Nemá smysl snažit se ho kontaktovat ani prostřednictvím těchto stránek, děkuji za pochopení. Tyto stránky mají jiný účel: mapují kauzu jeho podivného odvolání, která jeho odchodem do zahraničí neskončila - naopak, stala se ještě palčivější. Považuji za věc svědomí se nadále podílet na aktivitách za očištění jména Róberta Bezáka, o nichž hodlám i v budoucnu informovat na těchto webových stránkách.

Tak jako pan arcibiskup zůstal navzdory své zkušenosti mužem církve, zůstaňme jí věrni i my. Nenechme si však namluvit, že věrnost církvi spočívá v zamlčování pravdy. Ježíš nemlčel, a to ho přivedlo na kříž; nuže, pojďme ve jménu Páně.