Text Jána Čarnogurského

02.07.2014 14:37

Před několika dny se na serveru postoy.sk objevil článek Jána Čarnogurského st. Ešte k prípadu arcibiskupa Róberta Bezáka. Autor v něm prezentuje svůj pohled na kauzu, přičemž mluví o údajných finančních machinacích, které se měly dít v Banské Bystrici za působení biskupa Rudolfa Baláže, načež stejní lidé měli poté působit v Trnavě za arcibiskupa Bezáka. Neuvádí přitom jména, což je sice zřejmě výhodné z hlediska nenapadnutelnosti, avšak považuji to za neetické, protože to může vést ke vztažení obviňujících výroků na nevinné osoby. Server cas.sk uvádí reakci arcibiskupa Bezáka, který zdůraznil potřebu otevřeného přístupu.

Kromě již zesnulého biskupa Baláže, který se nemůže bránit, autor článku zmiňuje i sestru arcibiskupa Bezáka Gabrielu: "Vedúcou sa stala sestra Róberta Bezáka, ale do roka stredisko urobilo schodok 40 miliónov Sk." Na vysoké škole jsme se učili, že dva jevy sice mohou vykazovat statisticky významnou závislost, avšak bez příčinné vazby: jako třeba úbytek čápů a klesající porodnost. Citovanou větu J. Čarnogurského považuji za názornou demonstraci tohoto jevu - zájemci nechť si přečtou reakci Gabriely Bezákové v diskuzi pod článkem (uprostřed první stránky diskuze, nadepsáno Kto je kto...).

Škoda. Ani tímto článkem mě nicméně Ján Čarnogurský nepřiměje k tomu, abych si ho přestal vážit pro jeho postoje za komunizmu.

Miloslav Müller