František Mikloško Pod lampou; DOPLNĚN komentář G. Bezákové

28.12.2015 00:38

V rozhovoru se Štefanom Hríbom bilancuje František Mikloško končící rok 2015, a to především z hlediska katolické církve a společnosti na Slovensku. V čase 0:31 až 0:39 h se věnuje stavu kauzy arcibiskupa Bezáka, přičemž za klíčovou považuje deklarovanou ochotu papeže Františka i prefekta kongregace pro biskupy kardinála Ouelleta řešit situaci arcibiskupa Bezáka. František Mikloško zdůrazňuje klíčovou roli apoštolského nuncia na Slovensku, který by měl vyvinout aktivitu k dosažení řešení (pozn.: po žádné  takové aktivitě není vidu ani slechu). Podle poznámky na konce relace je zřejmé, že byla natočena před vánočními svátky, tedy nereflektuje aktuální rozhodnutí arcibiskupa Bezáka odejít působit do civilní sféry.

Druhá zmínka o námi monitorované kauze je v čase 0:50 h, kdy se František Mikloško vrací k návštěvě českých biskupů Ad limina apostolorum v únoru 2014, kdy zazněla prosba, aby papež František přijal na audienci arcibiskupa Bezáka a jeho kauza se tak mohla pohnout kupředu. V aktuálním rozhovoru Pod lampou František Mikloško uvádí, že biskupem, který tuto prosbu před papežem přednesl, byl světící pražský biskup Václav Malý.

V relaci zmiňovaná kniha Radosť evanjelia na Slovensku je analýzou aktuálního stavu katolické církve na Slovensku; dotýká se i kauzy Bezák, a to v kapitole Situácia kňazov a diecéz (s. 30, s. 51-52 aj.).

Sestra arcibiskupa Bezáka Gabriela publikovala na serveru Postoj komentář k vyjádření redaktora Martina Hanusa, který lehkovážně tvrdí, že kardinál Vlk svou aktivitou situaci arcibiskupa Bezáka spíše zhoršil. Za velmi trefná považuji závěrečná slova komentáře: "Keby všetci kardináli a preláti boli takého zmýšľania ako kardinál  Vlk, problémy, ktoré Slovenská katolícka cirkev zažíva, by neexistovali."