Víkend, kolokvium Olomouc a řada doplnění

27.02.2014 13:23

Blíží se víkend, kdy budeme v mnoha kostelích při bohoslužbách myslet v modlitbě na arcibiskupa Bezáka. V Bratislavě se věřící sejdou i k modlitbě pod širým nebem, viz plakátek na titulní straně webu. Prosím, mysleme přitom i na naši církev, aby jí naše trápení přineslo požehnání. Jedním z plodů kauzy, kterou prožíváme, bude i kolokvium v Olomouci, které je motivováno snahou o rozvíjení komunikace uvnitř naší církve a k jejímu prospěchu. Více o něm na https://kolokvium-olomouc.webnode.cz/

Koncem loňského roku jsme informovali o tom, že výtěžek z knihy Vyznanie, které arcibiskup Bezák nabídl na dobročinné účely, nebyl přijat (zde). Pan farář Marián Kuffa se tak nerozhodl ne ze své vůle, ale přijal rozhodnutí svého biskupa - vysvětlil to pro .týždeň. Mariána Kuffy si nesmírně vážím a respektuji jeho postoj; domnívám se, že morální zodpovědnost za odmítnutí zmíněných prostředků nese ten, kdo takto rozhodl, nikoliv ten, kdo se rozhodnutím řídil.

Dne 14. 2. se čeští biskupové sešli s papežem Františkem, přičemž ho podle slov biskupa Františka Lobkowicze poprosili, aby se s arcibiskupem Bezákem sešel (zpráva zde). Tuto událost komentoval na svých strnkách pražský emeritní arcibiskup kardinál Miloslav Vlk (zde - zmíněná pasáž na konci článku), který ji prezentuje v poněkud jiném světle. Rád bych k tomu nicméně poznamenal, že množné číslo, které F. Lobkowicz v rozhovoru použil, naznačovalo kolektivní vystoupení. Doufejme tedy spolu s papežem Františkem, že "se v budoucnu kauza vyřeší". Setkání papeže s arcibiskupem Bezákem, po kterém voláme, by tomu jistě napomohlo.

Příběh inzerátu, o němž jsme psali zde, má následující rozuzlení: ve slovenských Katolíckých novinách (č. 8) se zřejmě sešlo více gratulací arcibiskupu Bezákovi k narozeninám: v rubrice inzeráty byla otištěna tato. Jiná gratulace, o níž jsem měl informace, vyšla "alespoň" v českém Katolickém týdeníku (č. 9), viz zde. Jsem rád, že tyto inzeráty v obou periodicích vyšly, protože to dosvědčuje, že katolická církev je jedna, jakkoliv máme na některé věci jiný názor.