Desať otvorených návrhov

09.06.2013 22:56

Zaujal mě dopis, který skupina slovenských katolíků adresuje svým biskupům. Autoři zmiňují, že jedním z podnětů k jeho sepsání byly okolnosti odvolání arcibiskupa Róberta Bezáka. Dopis sice nesouvisí s děním kolem pana arcibiskupa, ani neznám názor arcibiskupa Bezáka na předestřená témata, přesto si dovoluji doporučit ho Vaší pozornosti, protože mě oslovil svou naléhavou konkrétností a zároveň respektem k úřadu biskupů. Přečíst si ho a případně připojit svůj podpis je možné zde.

V červnu jsme si připomněli čtvrté výročí biskupského svěcení Róberta Bezáka, a to nejen modlitebním shromážděním a bohoslužbami v Trnavě (zpráva např. zde), ale např. i přáními na radiu Lumen, kterých se během sobotních písniček na přání 8. 6. sešlo dokonce deset! (Záznam zde).

Je tomu rok, co se uskutečnila (prozatím :)) poslední Hodina s arcibiskupem, tehdy na téma Církev 21. století. Považuji ji za velmi inspirující, a v souvislosti s odvoláním pana arcibiskupa znějí jeho tehdejší slova dnes snad ještě naléhavěji než tehdy (videozáznam zde).