Výročí webu robertbezak.eu

04.08.2013 23:52

Právě před rokem začaly vznikat tyto webové stránek. Něco víc o nich se v případě zájmu dočtete zde. Protože v diskuzi pod článkem byl očerňován pan arcibiskup Bezák, považuji za spravedlivé na to reagovat  .

Odpověď na diskuzi k článku „Netušil, kdo arcibiskup Bezák je, dnes o něm píše web“

Omlouvám se čtenářům serveru christnet.cz, že nemám kapacity na zapojení se do diskuze, kterou moje slova vyvolala. Přijměte prosím aspoň toto.

Že mě pan Podiven označuje za nepřítele církve, beru jako bratrskou pomoc v tom, abych nezapomínal stále znovu zpytovat svědomí ohledně své motivace. Mým soudcem je Bůh. Kvůli jiné věci však nemohu mlčet: napsal jsem, že pan arcibiskup Bezák bude rehabilitován, a je mi to vyčítáno. Ano, věřím v církev a Boží spravedlnost, proto věřím, že bude rehabilitován – právě s ohledem na lživá obvinění, která proti němu byla vznášena před jeho odvoláním a jsou ještě více po něm, viz právě reakce pana Podivena, který si na nich dal tak záležet.

Manželé si volí jeden druhého, nicméně svátostí manželství se k nim přidává Bůh a prohlašuje jejich manželství za posvátné. Biskupa vybírají úředníci ve Vatikánu, nicméně biskupským svěcením se k němu přidává Bůh a prohlašuje svůj vztah s ním za posvátný. Ano, arcibiskup Bezák „lpí“ na svém úřadě biskupa: proto, že věří tomuto Božímu vstupu do jeho života. Rozchod manželů („od stolu a lože“) je z vážného důvodu možný, avšak rozvod řádně založeného manželství nikoliv. Tak i odvolání biskupa je z vážného důvodu možné, avšak „ukončení svátosti“ nikoliv. Existuje suspenze, ale to je trest po důkladném soudním procesu.

Z uvedeného vyplývá, že Róbert Bezák nepřestal být biskupem. Důvodem jeho odvolání nebyl žádný morální delikt, ale stížnosti ze Slovenska, aniž dostal arcibiskup Bezák právo se hájit. Toto není můj dojem, ale fakt, který potvrdil i můj biskup kardinál Duka. Jak je tedy možné, že mu není povoleno veřejně sloužit bohoslužby? Lidé, které pan Podiven nazývá „bezákovci“, jsou ve skutečnosti pestrou společností. Minimálně katolíci mezi nimi hájí svátostnou podstatu biskupství Róberta Bezáka, spolu s dalšími tzv. lidmi dobré vůle hájí jeho obecně lidské právo na obhajobu proti obviněním těmi, kteří se na rozdíl od nás k těmto svým nízkým aktivitám nehlásí.

Pane Podivene, může se stát, že někoho budete hájit a on toho nebude hoden. Ano, i mně se to může stát. Ale obviňovat někoho neprávem je tisíckrát horší. Proto Vás vyzývám a beru si za svědka svého křestního patrona: přestaňte kvůli odlišné představě o církvi očerňovat svého bratra a zkuste se raději pustit do obrany někoho, koho podle Vašeho poznání lidé falešně očerňují. Při soudu se nás Bůh bude ptát právě na toto.

Miloslav Václav Müller