Povolení sloužit bohoslužby?

20.01.2015 00:03

V polovině ledna 2015 se v médiích objevila agenturní zpráva, podle níž dostal arcibiskup Bezák od tamního biskupa povolení sloužit veřejně bohoslužby v klášterním kostele v Bussolengu. Je nesporně pozoruhodné, že taková zpráva přichází v době, kdy Róbert Bezák pobývá bezmála 1000 km odtamtud, po roce, který tam strávil bez možnosti veřejně působit. To je absurdní divadlo, hodné románů Franze Kafky.

Zmíněná zpráva vyvolala vlnu mediálních spekulací, zda se zmíněné povolení vztahuje i na území dalších diecézí, včetně Slovenska. Věc uvedl na pravou míru server SME, který upozornil na to, že takové rozhodnutí je v kompetenci biskupa příslušné diecéze. Na Slovensku tedy nadále platí absurdní situace, kdy platně vysvěcený biskup, který nebyl z ničeho veřejně obviněn, natož aby byl odsouzen, nemůže pastoračně působit.

Reagovat lze buď apatií, nebo empatií. Mnozí jsme si zvolili druhou možnost a prožíváme s panem arcibiskupem alespoň na dálku jeho cestu. Přirozenou reakcí jsou otázky, jejichž legitimitu nedávno připustil arcibiskup Vasiľ v rozhovoru pro postoy.sk. Stejně přirozenou reakcí je modlitba k Tomu, který vidí i to, co je skryté. Pokračují pravidelné modlitby růžence každý 6. den v měsíci (František Mikloško se v časopise Týždeň zmínil, že v Bratislavě se od budovy nunciatury přesunou pred lurdskú jaskynku na Hlbokej ceste). Byly a budou slouženy další bohoslužby na úmysl za arcibiskupa Bezáka, a to mj. při příležitosti jeho narozenin 1. března. Za účelem jejich uveřejnění byla na těchto stránkách vytvořena nová složka v sekci Aktivity na podporu. Děkuji za případné informace o dalších, pokusím se je včas inzerovat.