Dnešní výročí, projekce filmu PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO

02.07.2014 01:56

Dne 2. 7. jsme si připomněli odvolání arcibiskupa Bezáka před dvěma roky. Stručnou rekapitulaci uplynulých dvou let přinesl server aktualne.sk. V Bratislavě se uskutečnila modlitba sv. růžence před nunciaturou.  TA3 přinesla rozhovory s organizátory a ukázala i nové bilboardy, které přátelé pana arcibiskupa nechali vylepit v Bratislavě. Modlitebního setkání se zúčastnilo kolem 150 lidí, zpráva o něm na aktualne.sk, reportáž na TA3.

Velmi doporučuji Universum, revue České křesťanské akademie, č. 2/2014. Františeke Mikloško zde v rozhovoru s šéfredaktorem Josefem Beránkem zasazuje příběh Róberta Bezáka do širších souvislostí (zde a zde). Dalších několik článků čerpá z příspěvků na kolokviu v Olomouci, kde byla kauza Bezák jedním z podstatných témat. Zaujala mě i věta protestantského teologa Pavla Hoška, nového viceprezidenta ČKA: "Skutečně se mi líbí kritická loajalita bratší katolíků z akademie vůči církvi. Jsem rád, že to není skupina věčných rebelů." (s. 7) Snad platí i o nás, kdo se angažujeme na podporu arcibiskupa Bezáka, protože jen tak může být Ecclesia semper reformanda, církev stále se obnovující. Celkem přirozeně se nám přitom dostává nepochopení jak ze strany nekritických lidí v církvi (a těch jejích představitelů, kteří kritiku považují za ohrožení), tak i z druhé strany od oněch "věčných rebelů".

Naši naději velmi posílilo byť krátké setkání arcibiskupa Bezáka s papežem Františkem na generální audienci. Server čas.sk přinesl přepis jejich rozhovoru. Nejsem si jist, že jde o doslovné znění, avšak obsah rozhovoru je povzbuzením.

V Praze se 3. a 4. 7. bude v kině Atlas promítat film Arcibiskup Bezák Zbohom; v pondělí 7. 7. se pak v tomto kině od 20 hodin uskuteční exkluzivní projekce tohoto filmu za osobní účasti Mons. Tomáše Halíka, režisérky filmu Oľgy Záblacké a členů rodiny arcibiskupa Bezáka.