Knihy Róberta Bezáka a reakce na ně

12.11.2013 23:14

Koncem roku 2013 vyšly tři knihy obsahující rozhovory s arcibiskupem Bezákem:

Vyznanie, v níže arcibiskup Bezák vypráví svůj životní příběh, včetně otevřeného líčení událostí před a po jeho odvolání (spoluautorkou Marie Vrabcová). Recenze na postoy.sk, zprávy z veřejné prezentace knihy např. na sme.sk (obsááhlé video), aktualne.sk, pravda.sk, TA3, v Trnavském hlase, v Českém rozhlasu a České televizi. Ukázky z knihy na aktualne.sk.

První výtisk (v nákladu 10.000 kusů) byl během několika dní rozebrán (článek na aktualne.sk). Mnohá katolická knihkupectví ji přitom neměla v nabídce s odůvodněním, že kniha údajně škodí církvi (přitom škodí jen našemu falešnému image).

Arcibiskup Bezák ohlásil, že nejen autorský honorář, ale i zisk z vydání knihy Vyznanie bude věnován na dobročinné účely, viz zprávu na SME. Honorář měl sloužit potřebným v Inštitútu Krista Veľkňaza ve spišských Žakovciach. Na zásah diecéze je tamní farnost nesmí přijmout, viz např. TA3 nebo aktualne.sk. Naším zpovědním zrcadlem budiž komentář ekonoma Antona Marcinčina. Z pohledu Spišské diecéze jde zjevně o špinavé peníze (vyjádření na christnet.cz). Ctím pravidlo, že špinavé peníze nesmím použít pro vlastní potřebu. Sv. Matka Tereza se nicméně nerozpakovala je použít pro své chudé. Spišská diecéze svým gestem ukazuje, že tento rozdíl nedokáže postihnout. Především však de facto říká, že mluvit otevřeně o špatnostech v církvi je hříšné. A to je na pováženou, protože prostitutky a celníci nás předcházejí do Božího království.

Medzi nebom a peklom přináší rozhovory se Štefanem Hríbem o Bohu, člověku a církvi; více o knize např. aktuality.sk; ukázka na tyzden.sk.

Kristovci - R. Bezák je zde představen jako jedna z dvanácti slovenských křesťanských osobností, které svědčí o své víře. Bližší informace na www.kristovci.sk. Recenze na christnet.cz. Veřejná prezentace knihy proběhla v Žilině, viz článek na SME.