Anketa po čtyřech letech

04.07.2016 07:55

14 autorů přispělo do ankety, kterou publikoval novinář Matúš Demko na svých webových stránkách. Odpovídali na otázky, jak po čtyřech letech kauzu vnímají, zda někdy bude spravedlivě vyřešena nebo už vyřešena byla, a jaké pocity v nich dnes vyvolává. Anketě předcházel obsáhlý rozhovor s kapucínem Petrem Savarou, který arcibiskupa Bezáka provázel při jeho působení v Trnavě. Jeho dopis papežskému nunciovi Mariovi Giordanovi najdete na webu o.z. Kampanila.


Z ankety vybírám několik vět, které mě oslovily:

"Trápí mě, že se církev na jedné straně umí zastávat chudých a nezaměstnaných, ale na druhé straně dokáže jednat vůči vlastním lidem s takovou tvrdostí srdce." (Antonín Randa)

"V cirkvi na Slovensku sa s touto kauzou prebudil "hlad a smäd" po spravodlivosti." (Tomáš Pružinec)

"Keby Róbert Bezák šíril vieru len tam, kde bola, pravdepodobne by sa nedostal do zložitej situácie. On sa však usiloval o prebudenie živej viery najmä tam, kde nebola. ... Principiálne zakladal svoj postoj k inej ľudskej bytosti na dôvere." (Juraj Kuniak)

"To, čo sa stalo otcovi Bezákovi, nie je niečo nové. Žiaľ, je to pomerne bežné. Škandálom je to, že sa to stalo arcibiskupovi, jednému z najvyššie postavených duchovných v tejto krajine. Preto sa táto záležitosť dotýka všetkých a nie je možné ju "odbiť" (Tomáš Hupka)